Musikk og tradisjon

Ludvig Mathias Lindemans samlerferd på Romerike i 1870


I juli 1870 tok Lindeman toget til Blaker for å samle melodier i Sørum og Gjerdrum. Hele 64 melodier av alle slag fikk han med seg hjem. Nedtegnelsene gir et bredt bilde av hvilke sanger og fortellinger som levde blant romerikinger på denne tiden.


Les egen artikkel om Lindemans reise i 1870:



Tekstene finner du her:




Tradisjonsinnsamlingen i Akershus - et felleseie


Hvis man forsøker seg på litt slektforskning i Akershus vil man raskt oppdage at kommunegrensene ikke har vært til hinder når man lette etter en livsledsager. Slekter i Akershus har alltid hatt tette bånd og familie i nabokommuner. Musikk og sang har fulgt med familier og fulgt med på ulike reiser. Det er derfor grunn til å påstå at det begrensede materialet vi har etter innsamlerne på 1800-tallet var representativt for et større område enn der det ble funnet.


Ludvig Mathias Lindemans samlerferd på Romerike i 1866


I juli 1866 var Lindeman på samlerferd på Østlandet. Han startet på Løten og dro videre til Romedal. I Akershus besøkte han Morskogen, Eidsvoll og Feiring og fikk med seg 39 melodier.


Tekstene fra disse visene finner du her:

Andre viser fra Akershus


Det finnes en rekke andre kilder til viser og tilhørende fortellinger i Akershus på 1800-tallet:

Asbjørnsen, Monrad, Heyerdahl m.fl.


Tekstene finner du her:

Musikk, sanger og fortellinger i Akershus


De gamle manuskriptene gir oss blikk inn i tidligere generasjoners sanger, fortellinger, underholdning og adspredelse. Hvilke historier var det som skapte spenning og hvilke sanger kunne man?


I våre dager lar vi oss rive med av romaner, filmer, tv-serier osv. For 150 år siden var mulighetene færre, men historiene var vel så frodige. Vi finner dem i gamle nedtegnelsene til bl.a. Lindeman, Heyerdahl og Monrad. Innholdet viser et rikt materiale med riddere, prinsesser, jomfruer, kjemper, varulver, havfruer, gjengangere, hulder, nøkken og onde stemødre. Opprinnelsen til disse var svært forskjellige. Noen er skillingsviser som er forfattet rett før innsamleren kom og noen er rester av eldgamle fortellinger og ballader. Innsamlerne var først og fremst ute etter melodier og skrev sjeldent ned mer enn et vers. Hva handlet disse visene om? På denne siden viser jeg noe av mangfoldet av fortellinger som man kunne møte i Akershus på 1800-tallet.