MAGNAR OSLAND
Arrangementer fra gamle notebøker
Fra Johan Jacob Rebachs duettnotebok. Han var musiker i Odense og noteboka er trolig nedskrevet 1740 - 1780. Brorens sønn, Edvard Jensen Rebach, får med seg duettboka til Arendal der han blir stadsmusikant. Han ble gift med Catharina Berg som var datter av stadsmusikant i Kristiansand Lorents Nicolaj Berg. Stadsmusikantene kom ofte fra Danmark eller Tyskland og repertoaret spredte seg til svenner, forpaktere, militærmusikere og andre spillemenn. Stadsmusikantene hadde gjerne i sine kontrakter at de skulle ha svenner og spille fra kirketårnene. Denne musikken egner seg både til undervisning og til spilling fra kirketårn. (Også versjoner for baritone/trombone, trompet og messingkvintett.)
Her er det kun satt til tempo, artikulasjonstegn og forsiringer.
- Rebach 001a: For to horn Note Lydfil
- Rebach 002a: For to horn Note Lydfil
- Rebach 003a: For to horn Note Lydfil
- Rebach 004a: For to horn Note Lydfil
- Rebach 005a: For to horn Note Lydfil
Fra Johan Jacob Rebachs duettnotebok. (Se over.) 1. og 2.-stemmen kan spilles som duett.
- Rebach 001b: For fire horn Note Lydfil
- Rebach 002b: For fire horn Note Lydfil
- Rebach 003b: For fire horn Note Lydfil
- Rebach 004b: For fire horn Note Lydfil
- Rebach 005b: For fire horn Note Lydfil
Det neste arrangementet er basert på Anders Heyerdahls versjon for piano. Han mente Ole Aamodts notebok var fra ca 1750. På noten skriver Heyerdahl: "Louise af England, Fredrik den 5 tes afholdte Dronning f. 1724 d. 1751." Louise var dronning fra 1746 til hun døde i 1751 etter komplikasjoner med et svangerskap. Hun ble meget populær og bidro mye til at musikk, dans og teater fikk en større plass ved det dansk-norske hoff enn i den pietistiske Christian VI's regjeringsperiode. Dette stykket finnes også i Prinsesse Charlotte Amalies nodesamling. Charlotte Amalie var søsteren til Christian VI og hadde flere lærere i musikk (barokkgitar). I hennes samling har melodien tittelen "La Chasse d’HirsHolm". Hirschholm slott stod ferdig i 1744. I 1728 skal hoffet ha kjøpt jaktnoter med titler fra danske jaktslott. Denne melodien kan stamme fra disse notene. Det lå tidligere et jaktslott der hvor byggingen av Hirschholm slott startet i 1730. I boken "Fra hofviolonernes tid" stilles det spørsmål om denne jaktmusikken og de tilhørende suitene ble komponert av Reinhard Keiser (1674 - 1739). Der skrives det også om at det i 1719 ble bestilt 10 jakthorn fra London, men at det ikke finnes bekreftelse på bruk av Valdhorn ved hoffet før i 1733.
- Aamodt 076a: Dronning Louises Jagtstycke - for fire horn Note Lydfil
Peter Bangs notebok regnes som vår eldste håndskrevne notebok. I boka står årstallet 1679. En del av boka er skrevet med tabulatur (001 -025) og en del er skrevet med vanlige noter (fra 100). Melodiene fra andre del er trolig fra første halvdel av 1700-tallet. Her er enkle arrangementer for samspilltrening:
- Bang 102a: Menue for to fløyter, horn og piano Note Lydfil Kilde
- Bang 107a: Engels Dantz for to fløyter, horn og piano Note Lydfil Kilde
- Bang 115a: La ere de Malte - to fløyter, horn og piano Note Lydfil Kilde
Samme arr som ovenfor. Disse tre stykkene kan egne seg som en suite: Intro, Aria, Menue.
- Bang 001a: Intro for to fioliner, horn og piano Note Lydfil Kilde
- Bang 013a: Menue for to fioliner, horn og piano Note Lydfil Kilde
- Bang 020a: Aria for to fioliner, horn og piano Note Lydfil Kilde
Musikk fra det dansk-norske hoff. Scheibe var en meget spennende komponist som var knyttet til hoffet en periode på 1700-tallet. Opprinnelig fra Tyskland. Her er en sats fra en cembalosonate tilrettelagt for horn og piano:
- Johann Adolph Scheibe: Allegretto for horn og piano - 1. sats fra cembalosonate nr 2 Note Lydfil
Horn er med i en rekke ensembler: blåsekvintett, stort ensemble, kammerorkester, messingkvintett m.m.
© Copyright. All Rights Reserved.